top of page
  • Foto van schrijverKirsten

De waarde van kinderyoga

Bijgewerkt op: 27 sep. 2021


Vaak is het eerste uitgangspunt van kinderen (en hun ouders) om aan kinderyoga mee te doen om meer ontspanning en rust te vinden. Kinderyoga biedt echter zoveel meer...


Een kinderyogales kenmerkt zich door een afwisseling van dynamisch bewegen en rustmomenten. We werken met een vaste lesopbouw. We starten de les met een korte introductie; over the thema, wat gaan we doen vandaag, wat zijn de afspraken bij kinderyoga? Daarna starten we met een korte (speelse) meditatie oefening. Tijdens het doen van mindfulness spelletjes en yogahoudingen bouwen we de energie langzaam op. We maken plezier bij het doen van de afwisselende (en af en toe uitdagende) yoga houdingen; in ons eentje, in duo's of met de hele groep. Daarna bouwen we de energie weer langzaam af. Dat doen we door rustige yogahoudingen en een onderlinge kindermassage. Tot slot vinden we diepe ontspanning door te luisteren naar een meditatieverhaal terwijl we heerlijk onder een dekentje liggen met een oogmasker op.


Thema's sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen. Kinderen gaan op reis over de wereld en naar de zon, maan en sterren. Ze maken kennis met de natuur, de dierenwereld, krachtdieren, de chakra’s, de geschiedenis en andere culturen. Maar ook de eigen emoties, anatomie (hoe werkt mijn lijf?) en de kracht in je lijf & hoofd komen aan bod.

Mijn kinderyoga lessen hebben een holistische benadering, waarin zowel het fysieke, intellectuele, emotionele, sociale en spirituele welbevinden gestimuleerd worden. Jij bent goed zoals je bent is een belangrijk uitgangspunt. We focussen op bewustwording (wie ben jij?) en ontwikkeling op persoonlijk, sociaal en emotioneel gebied. Dit doen we op speelse wijze. Meditatie, mindfulness, yogahoudingen, massage en een eindontspanning komen altijd (in wisselende vormen) aan bod. Kinderen leren communiceren, presenteren, hun grenzen aangeven en (de grenzen van) anderen respecteren. Ze ontdekken onderlinge (anatomische) verschillen en overeenkomsten, ze worden zich bewuster van hun ademhaling en emoties en kunnen zich beter concentreren. Ze oefenen met balans, coördinatie en samenwerken. Hun zelfvertrouwen en weerbaarheid wordt vergroot en hun inbeeldingsvermogen ook. Ze kunnen makkelijker in slaap komen en voelen zich overall meer ontspannen. Ze krijgen handvaten (in de vorm van houdingen, massages en oefeningen) die ze in andere situaties in hun dagelijks leven ook kunnen gebruiken.


Nieuwsgierig geworden? Kijk dan bij het lesaanbod: https://www.namastemassageyoga.nl/kinderyoga of doe gezellig mee14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page